Cykel

Hjälp en medcyklist under Cykelvasan

Hjälp en medcyklist under Cykelvasan

Alla har vi varit där: du har mjölksyra i benen och det känns som att vinden trycker tillbaka dig medan alla tänkbara svordomar flyger omkring i ditt huvud. Din cykeltur är allt annat än vad du hade förväntat dig och alla runt omkring dig verkar ha en lungkapacitet och en benstyrka i toppklass. Därför kan vi alla känna sympati med den cyklist som har det kämpigt under Cykelvasan.

Det finns dock åtgärder du kan vidta för att hjälpa din medcyklist att komma in i zonen igen. Cyklingen är som bekant en sport med en fantastisk laganda och den blir aldrig så tydlig som när en av medlemmarna i gruppen har det kämpigt. Istället för att flyga uppför backen och lämna personen i sticket kan du göra din medcyklists dag lite bättre. Här ger vi dig några tips på hur du kan gå tillväga för att visa kamratskap:

  • Ge personen ett tilltugg. En cyklist som börjar få slut på bränsle kan du med fördel dela med dig av dina tilltugg till. Genom att avvara en del av din pannkaka, en energibar eller en gel kan personen få precis den ökning av blodsockret som behövs. Om det istället är vattnet som sinar kan du dela med dig av ditt för att säkerställa att personen håller sig vätskad. Denna generositet kan komma att betalas tillbaka.
  • Peppa och ingjut mod. En av de mest motiverande saker du kan göra för en medcyklist är att påminna om målgången. Det kan ge den boost som krävs för att personen ska orka bita ihop och fortsätta cykla trots smärtan. Ta reda på vad personen gå igång på och prata sedan om det, oavsett om det rör sig om sömn, familjen, tårta eller öl som väntar vid mållinjen. Även uppmuntrande ord som “kom igen, du klarar det här” kan ge psykologiskt bränsle.
  • Respektera tystnaden. Vissa cyklister som drabbats av smärta kan bli frustrerade och irriterade och föredrar tystnad. Om detta är fallet kan alla former av uppmuntran från andra cyklister istället leda till en sur min från cyklisten i fråga. Humöret kommer dock ofta tillbaka vid målgången.