Att handla diverse saker på nätet är modernt och smidigt. Det finns dock vissa saker man bör tänka på när man shoppar på nätet jämfört med att handla i fysiska affärer. Hallå konsument! kan ge oberoende vägledning via Konsumentverket och tipsar om olika saker man bör vara uppmärksam på:
- Man bör tänka “är det för billigt för att vara sant, är det nog också det”. Produkter som lovar mirakel för diverse saker eller har ovanligt billiga erbjudanden är två saker som du bör se upp med och tänka dig för innan du handlar.
- Du bör kolla upp företaget/webshopen, till exempel genom att googla det eller kolla på sociala medier för att se vad andra människor tycker om företaget. Ser hemsidan/shopen seriös ut? Finns det kontaktuppgifter och avtalsvillkor utskrivna? Hur är kundtjänsten? Finns det flera alternativ att få tag i dem, till exempel genom telefon, chatt, social medier? Svarar du nej, bör du undvika att handla från företaget.
- Du bör alltid läsa köpvillkor och avtalsvillkor innan du handlar.
- Om du handlar från utlandet bör du vara noga med att kolla upp vad totalpriset på din vara blir inklusive porto, avgifter, tull med mera så att du inte känner dig lurad efteråt.
- Du bör kolla upp leveranstiden på din beställda vara. Skickas den omgående med några dagars transporttid eller kommer den att skickas i slutet av månaden även om du beställer den i början? Skickas den från något annat land och innebär flera veckors leveranstid?
- Du bör kolla upp om företagets webbplats har förtroendemärkningar, så kallade trustmarks. Finns detta på webbplatsen kan du vara trygg med att handlaren därmed lovar att följa vissa regler till exempel “Trygg e-handel” eller “Certifierad e-handel”.
- Om det är en vara som du köper utanför Sverige, bör du undersöka om produkten ens går att använda i Sverige, hur en eventuell garanti funkar och om det är fler kostnader kring varan som du behöver stå för. Det är inte så roligt att ha köpt något för att sedan upptäcka att man måste köpa en ny sladd eller liknande.