Hälsokost

Fyra anledningar till att äta kosttillskott

Fyra anledningar till att äta kosttillskott

Allt fler och fler äter kosttillskott idag. Vi blir mer bekanta med hur till exempel brist på vitamin D kan påverka vår kropp. Samtidigt bör man känna till att kosttillskott inte kan göra allt. Man bör alltid komma ihåg att ha en god och varierad kost, som en bas vilken kosttillskotten kan stå på.

Huruvida just du behöver äta kosttillskott är svårt att säga på rak arm. Till exempel är det vanligt att man äter omega-3, vilket många anser att de flesta också behöver. Tidigare fanns en särskild balans mellan hur mycket omega-3 och omega-6 människan intog. På senare år äter de flesta av oss betydligt mer omega-6 än vad vi äter omega-3. Just det här (förändrad kost) kan vara en anledning till att få in kosttillskott som en daglig rutin – men det finns fler:

Näring bortprioriteras i maten

I stora delar av matindustrin prioriteras pris och smak framför näringsinnehåll. Lägg därutöver till flera skördar per år för storjordbruken, och det kan sluta med mat som är ganska uttömt på näringsinnehåll. Om inte näringen finns i jorden – kommer den ju inte heller att finnas i maten. Flera studier från olika länder har slagit larm om att det finns mindre näring i maten nu än vad det fanns för 50 år sedan.

Dåliga matvanor

Många äter idag alldeles för mycket skräp- och snabbmat, och för lite fukt och grönsaker. Först och främst är det givetvis bra att se till att sköta kosten, men äter man fortsatt för näringsfattigt kan det vara läge att fundera på kosttillskott.

Mer stress

I vår tid är det vanligt med stress. När du är stressad urlakas näringsämnen som bland annat vitamin C, B och magnesium. Vid de allra flesta typer av stress har kroppen ett ökat behov av näring, och där kan kosttillskott vara ett gott komplement till ordinarie kost.

Må bättre

Många studier visar att människor som använder sig av kosttillskott helt enkelt blir friskare och mår bättre än vad de gjorde innan de började. Det här gäller oavsett om man från början var frisk eller hade problem med hälsan. Genom att regelbundet äta högt kvalitativt kosttillskott, kommer hälsan på sikt sannolikt att förbättras.